В Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес се състоя кратка церемония

...
В Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес се състоя кратка церемония
Коментари Харесай

Представят 3D аквариум в Природонаучния музей


В Регионалния природонаучен музей в Пловдив през днешния ден се състоя къса гала по формалното разкриване на най-новия модул  в непрекъснатата експозиция на музея  – атрактивната зала „ Морски аквариум “. След съвсем тригодишни старания и голям брой трудности, в това число и забавянето вследствие на пандемията от COVID 19, дълго чаканият  соленоводен аквариум с обща съдържимост 30 тона е подготвен. Той е първият и единствен по размери и видово многообразие 3D соленоводен аквариум в България. Обитателите на голямото оборудване са черноперата рифова акула Лари, атрактивни разноцветни тропически риби, отровни риби, корали и други.

Програмата стартира във фоайето на музея, където прелестните девойки от танцовата групировка към Детска градина „ Малкият принц “ изнесоха вълнуващо зрелище и потопиха публиката в красивия свят на морските жители с „ Невероятен морски танц “ и ария за рибката, под бурните овации на присъстващите.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на регион Централен Георги Стаменов, неговият заместител Фиданка Кацарева, секретарят на региона Емил Саралийски, проф. доктор Светла Янчева – заместител – ректор по интернационална активност на Аграрен университет-Пловдив, шефът на Регионалния исторически музей – Стоян Иванов, шефът на НБ „ Иван Вазов “ – Димитър Минев, ръководителят на съдружие „ Съвет по туризъм – Пловдив “ инж. Любозар Фратев, медии, родители и несъмнено доста деца.



„ Процесът на създаване на най-големия соленоводен аквариум в България беше дълъг и комплициран. Той е напълно новаторски, постарали сме се доста да създадем визия, тъй че влизайки в аквариума, посетителите да имат чувството, че са на дъното на океана. Благодарение на финансирането от община Пловдив, дружно със средства от личните доходи, аквариумът е реалност. Разбира се, акцентът в него е акулата Лари. Убеден съм, че той ще провокира усмивки на лицата на нашите дребни гости и задоволство в родителите„,  сподели шефът на Природонаучния музей – доктор Огнян Тодоров.

„ Днес осъществяваме една от красивите хрумвания – още един „ камък в короната “. Отне време, само че това беше и една от първите ни взаимни начинания, по която работим още преди пандемията. Знаехме, че Лари пораства, става му тясно и би трябвало да спасим акулата. През тези 3 години поставяме старания за обновяването на експозициите във всички музеи. Неведнъж съм споделял, че Природонаучният музей е най-динамично развиващият се музей в Пловдив. Стойността на инвестицията в новото оборудване е в размер на 140 000 лв.. В момента отдел „ Култура “ осъществя и план за 800 000 лв. по Норвежката стратегия и втори, финансиран от народен фонд „ Култура “, посредством който „ Старинен Пловдив “ ще опише по забавен метод историята на гладиаторите на Античен спектакъл, чрез холограми. Пловдив осъществя напредък при туристите, стремим се да държим темпото високо и предлагаме нови прекарвания за туристите. Обновяване на експозициите има в и другите музеи„, сподели заместник-кметът Пламен Панов.



Гостите разгледаха и зала „ Динозаври “, която към този момент разполага с реалистична видео анимация, показваща някои от най-известните и вълнуващи динозаври, които са живели допреди 65 милиона години през трите огромни интервала – Триас, Юра и Креда. На видеото може да се видят –  трицератопс, стегозавър, брахиозавър, Т-рекс, както и доста други в естествения им хабитат. В началото на идната година следва и откриването на нов модул с 4 типа динозаври за допълнение на интерактивния план.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР